Facebook-foorumit, terveysaseman aulassa tai huoltoasemalla vaihdettavat keskustelut. Välitunnilla puhutut asiat oman koulun kohtalosta tai hoitokodissa vaihdetut ajatukset, miten hoitajien käsiparit eivät vain meinaa riittää. Nämä kaikki kertovat tarinoitaan, mihin kunnassa pitäisi panostaa tai mitä tehdä toisin. Arvokkaita kaikki. Arvossa arvaamattomassa, kun saisimme ne koottua paremmin yhteiseen päätöksenteon pöytään.

Kuntalain mukaan asukkailla on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Neljän vuoden välein tämä tapahtuu kuntavaalien kautta mutta valtuutetut tarvitsevat rinnalleen aktiivista vuoropuhelua. Viestinnän on oltava saavutettavaa, jotta asioista voidaan keskustella. Viime syksynä valtuusto hyväksyi valtuustoaloitteeni osallistuvasta budjetoinnista. Osallisuus tarkoittaa mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon ja budjetointi puolestaan kunnan talouden suunnittelua. Siis avointa tapaa, jolla edistää kahvipöydissä mietityttäviä asioita.

Miksi kirjoitan tästä? Minut pysäytti viime kesänä leppävirtalaisille tehdyn kyselytutkimuksen tulos. Kuntalaisten osallistumishalukkuus kunnan asioiden kehittämiseen oli melko vähäistä; 60% antoi kiinnostuksensa arvosanaksi 0-6 ja vain 5% antoi arvosanaksi 9-10. Ei muissa kyselyn kunnissa paljon paremmin mennyt mutta se ei ole syy jättää tekemättä meillä paremmin. Päinvastoin. Kaiku kuntalaisiaan osallistavasta kunnasta tuskin menee metsään.

Esimerkiksi kouluihin liittyvät päätökset tarvitsevat mielestäni osallistavaa lapsivaikutusten arviointia. Alle 18-vuotiailla ei ole vaaleissa äänioikeutta mutta mielipide ja paras käyttökokemus heiltä löytyy. Osana lapsiystävällinen kunta -projektia Leppävirran onkin seuraavaksi keskityttävä myös lasten vaikutusmahdollisuuksien parantamiseen. Kun lapsiin liittyviä päätöksiä tehdään, on lasten oikeuksien sopimuksen mukaista huomioida myös lasten etu.

Onneksi meillä on hyvä pohja kehittyä. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta jakaa jo nyt avustuksia erilaisiin kylien, seurojen tai yhdistysten hankkeisiin. Nuorisovaltuustolla on puheoikeus monessa kunnan toimielimessä. Parhaimmillaan voisimme päästä testaamaan, miten kunnan asukkaat itse äänestäisivät parhaan kehitysidean kaikkien kuntalaisten ideoimasta listasta.

Miltä sinusta kuulostaisi esimerkiksi näkötorni Suvaksen rannalle, kuntoportaat sillan kupeeseen tai ikäihmisille liukuesteiden tarjoaminen talvikeliin? Samalla tulisi tutuksi asioiden hinta-arviot ja päätöksenteon vaikeampi puoli: välillä oma esitys ei ota heti tuulta alleen. Silloin on sopeuduttava ja yritettävä uudelleen.

Auli Piiparinen

Kolumni julkaistu Soisalon Seudussa 12.1.2021.

Scroll to Top