Joensuuhun valmistuu tänä vuonna yksi Pohjoismaiden korkeimmista puukerrostaloista. Sen seinäelementtien viilupuu valmistetaan Varkaudessa. Tässä  kunnianhimoisessa tapauksessa kyse on ollut kyse ainutlaatuisesta ja erityisen haastavasta rakennusprojektista. Koskaan aikaisemmin Suomessa ei ole rakennettu yhtä korkeaa puukerrostaloa.

Puu on ilmaston ja ympäristön näkökulmasta erinomainen rakennusmateriaali. Kasvaessaan Suomen metsät sitovat tehokkaasti hiilidioksidia ilmakehästä. Kun puuta käytetään rakennusmateriaalina, hiilidioksidi varastoituu rakennukseen. Jos rakennus on käytössä esimerkiksi 120 vuotta, kyse on huomattavan pitkäikäisestä hiilivarastosta. Samaan aikaan metsissä kasvaa uutta puuta, joka edelleen sitoo ilmakehän hiilidioksidia.

Puulla voi torjua ilmastonmuutosta, mutta samalla antaa lisäpotkua alueen taloudelle. Puurakentaminen tuo työtä ja toimeentuloa koko Savo-Karjalaan. 14-kerroksen puukerrostalo on epäilemättä kurotus kohti korkeuksia, mutta se antaa uutta puhtia aluetaloudelle.  Yksittäinen puukerrostalo ei saa jäädä vain poikkeukselliseksi maamerkiksi betonitalojen keskellä. Tarvitaan lisää puurakentamista koko maahan.

Turvallisuus on rakentamisen avainkysymys, josta ei saa tinkiä tuumaakaan. Haastavasta rakennus- ja suunnittelutyöstä huolimatta puurakentaminen on onnistuessaan Suomen seuraava vientituote ja kansainvälinen keino torjua ilmastonmuutosta. Savo-Karjala menestyy vain työllä ja ennakkoluulottomalla asenteella. Päätöksentekijöiden tehtävänä on nyt luoda edellytyksiä uuden osaamisen kehittymiselle koko Suomessa. Metsät ja puu ovat meille mahdollisuus.

Auli Piiparinen
kansanedustajaehdokas (kesk.)

Julkaistu Warkauden lehdessä 26.2.2019.

Scroll to Top