Asenne ratkaisee. Kliseinen sanapari mutta totuus ajanhallinnan ja omien tavoitteiden saavuttamisen takana. Myönteisyys tai kielteisyys ohjaa käyttäytymistä, ja asenne näkyy myös ajatuksissa ja tunteissa. Asenne on motivaatiota merkitsevämpi tekijä, joka näkyy työn laadussa. Miten nopeasti haluat oppia uutta, miten suhtaudut sinulle tuntemattomaan asiaan tai ihmiseen? Omaa asennettaan voi kuitenkin muuttaa, sillä se on opittu käyttäytymismuoto. (Salmimies & Ruutu 2014, 1.luku.) 

Oma asenteeni on utelias ja avoin oppimaan uutta. Varovaisesti suhtaudun asioihin, jotka tulevat eteeni yllättäen, jos en aiheesta mitään tiedä. Jokainen opiskelija tunnistanee myös tilanteen, jolloin kurssin essee ei ole vain tuntunut omalta jutulta. Silloin sitä kirjoitetaan viimeisenä iltana ajatuksena “en aio tehdä enempää kuin pakko”. Lähdeviittaukset etsitään minimimäärällä ja asenteella suljetaan itseltä pois oppiminen, joka voisi tapahtua avoimemman asenteen kautta. Ajatus “voin oppia tämän tehdessäni uutta itsestäni sekä itse aiheesta” avaa puolestaan ovia niiden sulkemisen sijaan. 

Tavoitteellinen toiminta – miksi se kannattaa? 
Tavoitteellinen toiminta ohjaa tekemistämme. Kun asenne on kohdallaan ja tuntee olevansa kyvykäs tai valmis oppimaan, voi päästää tuloksiin ja tehtäviin, joista unelmoi. Asenne on myös tavoitteiden saavuttamisen taustalla. Talouselämän haastattelema johtaja Tarja Ilvonen kuvaa miesten ja naisten eroa yritysten johtotehtäviin hakeutuessa näin: “Jos tehtävään on viisi vaatimusta, ja nainen täyttää niistä neljä, hän empii, voiko ottaa tehtävän vastaan. Jos mies osaa vaatimuksista kolme, hän ajattelee, että oppii ne kaksi puuttuvaa taitoa sitten töissä” (Talouselämä 2020). Tämän takia työelämän tasa-arvon edistäminen on tärkeää: tarvitsemme asenteen muutosta, jotta kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus saavuttaa tavoitteita. Itse toivon, että naispääministeri ei olisi enää jossain vaiheessa sukupuolensa takia uutinen.

Vinkkini ajanhallintaan 
Itse en ole ajanhallinnan tai oman energian hallitsemisen mestari. Oma jaksaminen on tullut vastaan kantapään kautta, mutta parempaan tulokseen olen päässyt näillä vinkeillä: 

  1. Kalenteroi menosi, jotta näet kokonaisuuden ja pystyt välttämään päällekkäisyyksiä. 
  2. Kalenteroi myös kokonaan itsellesi tai perheellesi varattuja päiviä!
  3. Laadi tavoitteistasi viiden vuoden suunnitelma.
  4. Tarkista tavoitteesi vuosittain – jos jokin asia on aina viiden vuoden päässä, mikä estää sinua tavoittelemasta unelmaasi? 

Ajanhallintaan vinkkaan myös vuosi sitten lukemaani Saku Tuomisen kirjaa “Juu ei – pieni kirja priorisoinnista”. Sen konkreettiset nelikenttäharjoitukset havainnollistavat hyvin, onko tiettyihin asioihin myönteisesti vastaaminen itselleen aidosti merkityksellistä, vai voisiko kieltäytymisen opetteleminen johtaa parempaan omaan ajanhallintaan sekä motivaatioon. 

Tämä blogi on osa liiketalouden amk-opintojani.

Lähteet:
Salmimies, R. & Ruutu, S. 2014. Itsensä johtaminen. HelsinkiTalentum Media. 

Talouselämä 2020. Ole rohkea, hae haasteita, tiedä tavoitteesi – Nokiassa naisten palkkaerojen karsiminen oli valtava kansainvälinen urakka. Luettavissa: https://www-talouselama-fi.ezproxy.haaga-helia.fi/uutiset/ole-rohkea-hae-haasteita-tieda-tavoitteesi-nokiassa-naisten-palkkaerojen-karsiminen-oli-valtava-kansainvalinen-urakka/00f843e3-0a56-4456-942d-1d63e622b197 Luettu: 14.2.2021 

Tuominen, S. 2018. Juu ei – pieni kirja priorisoinnista. Helsinki, Otava Media.